GAMEN!
21. maart 2024
Niet alles lukt in een keer. Als je een gamer bent, weet je dat je bepaalde (moeilijke) levels moet doorlopen om verder te kunnen. Het is niet altijd makkelijk jezelf (eventueel met hulp van iemand anders) iets nieuws aan te leren. Samen gamen is leuk, maar om sommige vaardigheden onder de knie te krijgen wil je misschien liever alleen oefenen. Als ik de leerlingen hier een gestroomlijnde planning (lees nieuw spel) van een andere leerling laat zien, denken ze meestal van ‘oh ja, dat ziet er...
Tja, wat nu ...
15. februari 2024
Tja, wat nu… Je staat een onvoldoende voor een taal, of erger voor meerdere talen. Je zit in klas 1 of 2 of erger, een paar klassen hoger. Tja…, ik wil niet vervelend zijn, maar bij de centrale examens moet je, op welk niveau je nu ook les hebt, best veel teksten lezen. Verschillende soorten teksten zoals: een reclametekst, nieuwsbericht of een (onderzoeks-)verhaal. Die tekst moet je begrijpen om er aansluitend vragen over te beantwoorden. Gelukkig mag je een woordenboek meenemen, zodat jij...
Foutje
19. januari 2024
Foutje Het overkomt mij ook. Een column schrijven over de loterij, daar een rekenfout in hebben gemaakt en daardoor moest ik het aanpassen. Maar tijdens het aanpassen merk ik dat door de aanpassing mijn idee niet meer goed uit de verf kwam. Nogmaals proberen de column te herschrijven maar nee, het was niet meer wat ik voor ogen had. Mijn reserve column past niet in deze tijd, dus… Aan de slag om een nieuwe schrijven… Genoeg om over te schrijven maar het lukte niet. Ik was nog te veel bezig...
Motorisch onrustig (2)
21. december 2023
In mijn vorige column schreef ik over golfballen. Golfballen? Ja, golfballen! Als je niet goed weet wat je nu aan het lezen bent, kijk dan even op mijn website www.kenniseducatiecentrum.nl onder het tapje ‘column’ en dan op ‘motorische onrust 1’. Tijdens onze ontdekkingstocht fantaseerden wij over verschillende oplossingen. De jongen heeft een creatieve geest en begon zelfs over stroomschokjes. “Je weet wel Ingrid, een halsband die ze ook voor honden gebruiken.” We moesten er...
Motorisch onrustig (1)
16. november 2023
Motorisch onrustig(1) De eerste keer dat hij bij me kwam, samen met zijn moeder, deed hij een beetje druk. Hij wist niet goed hoe hij zich moest gedragen. Door omstandigheden had hij wat taal- en rekenachterstand opgelopen. Het onlineprogramma waar we mee aan de slag gingen haalde feilloos de problemen eruit, zodat we de juiste oefeningen voor hem klaar konden zetten. Een groter probleem was zijn motorische onrust. Natuurlijk heb ik dat wel vaker meegemaakt, maar bij hem was dat toch een groot...
Aantekeningen
19. oktober 2023
Aantekeningen maken tijdens de les. Ik hoor je zeggen: “Ja duh, dat doe ik niet." Jammer. Een gemiste kans zelfs, zou ik zeggen. Het kan je zomaar een volle punt meer opleveren. Neem héél even de tijd dit door te lezen, want misschien overtuig ik je van het nut ervan. En het feit dat het je eigenlijk maar weinig moeite en tijd kost. Neem een (klein) collegeblok mee naar elke les, speciaal voor je aantekeningen. Gebruik het vooral bij de zaakvakken en vakken waar je slecht voor staat. Leg je...
14. september 2023
Heel wat ouders en ook leerlingen zijn ervan overtuigd dat alleen het laatste jaar een examenjaar is. Helaas moet ik jullie teleurstellen, het jaar ervoor is al een examenklas. Verwarrend? Ja en nee. In je voorlaatste jaar heb je ook SE’s (School Examens) én voortgangstoetsen. De cijfers van die SE’s opgeteld en gedeeld door het aantal SE’s aan het eind van dat voorlaatste jaar is al ongeveer 1/3 van je SE eindcijfer. In je laatste jaar volgen meer SE’s en je sluit het jaar af met het...
Een frisse start
18. augustus 2023
Elk jaar ga ik fris beginnen, dat wil zeggen, ik maak weer een nieuwe start. Ik ruim in de praktijk elk jaar de kasten uit en pak ze weer in. Kijk wat ik heb gebruikt en wat ik steeds minder of niet heb gebruikt het af- gelopen jaar. De dingen die niet meer gebruikt worden, gaan weg, worden ver- kocht of weggegeven. Alles weer sorteren en groeperen, want in zo’n jaar worden er weleens dingen op een andere plek teruggelegd. Natuur- lijk schrijf ik op dat wat ik mis en wat er eventueel besteld...
Je bent door ...
20. juli 2023
Mooie woorden die wij aan het eind van een schoolseizoen graag horen. Natuurlijk waren de geslaagden ook blij met het verlossende telefoontje. In de praktijk kwamen voor de examens aardig wat laatste hulpvragen binnen. Hulpvragen die best het nodige verwachtten van de leerlingen. Maar zoals het vaak gaat, de leerling gaat er in één keer voor, al is het maar op het nippertje. Ze luisteren gretig naar mijn tips, handelen ernaar en maken oude examens tot ze er kotsmisselijk van zijn. Resultaat?...
(on)zeker
22. juni 2023
Foto Simon Lemhöfer via unplaschhttps://unsplash.com/@sim0n73?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText

Meer weergeven