GAMEN!

 

Niet alles lukt in een keer. Als je een gamer bent, weet je dat je bepaalde (moeilijke) levels moet doorlopen om verder te kunnen.

Het is niet altijd makkelijk jezelf (eventueel met hulp van iemand anders) iets nieuws aan te leren. Samen gamen is leuk, maar om sommige vaardigheden onder de knie te krijgen wil je misschien liever alleen oefenen.

 

Als ik de leerlingen hier een gestroomlijnde planning (lees nieuw spel) van een andere leerling laat zien, denken ze meestal van ‘oh ja, dat ziet er ingewikkeld uit’.

 

Ten eerste komt dat omdat het al klaar is. Je ziet een planningsoverzicht en je ziet ook wel waar het voor is. Maar wat jij vooral ziet, is dat het veel werk kost om zoiets te maken. Jij ziet het nut er (nog) niet van. Sterker nog, jij ziet alleen dat het hoogstwaarschijnlijk veel tijd en moeite kost.

 

Wat ik je graag wil laten zien, is dat het een proces is. Een proces dat we beginnen bij het begin en elke keer aanpassen, bijschaven en up-to-date houden. Het voorbeeld kan helpend zijn, maar je moet je wel realiseren dat ook die planning niet in een keer gemaakt is. 

 

Kopiëren van een willekeurig rooster heeft zeker geen nut, want dat zorgt niet voor een leerproces en persoonlijke ontwikkeling (groei)!

 

Niet iedereen steekt hetzelfde aantal uren (lees moeite) in het leren. En dat sluit weer helemaal aan bij een nieuw spel: jij kunt er veel sneller doorheen zijn dan je gamemaatje. Of juist niet.

 

Hoe heb je de game ervaren? Was het moeilijk of viel het best mee, omdat je stap voor stap van het ene level naar het andere level bent gegaan?. Hoe vaak zag je ‘GAME-OVER!’? 

 

Stopte je toen? Nee, natuurlijk niet. Je ging door, je wilt beloond worden! Beloond worden voor je tijd en energie!

 

Met leren is dat eigenlijk net zo. De beloning zit in je cijfers die aangeven op welk level/niveau je aan het spelen/leren bent.

 

Ook dat wil ik je leren. Leren inzien hoeveel tijd jij aan een vak moet besteden om een voldoende te halen. Hoe zoek je dat uit? Hoe haal je de onvoldoendes op? Hoe blijf je stabiel? En misschien voor later: hoe verander ik die 7 in een 8? Op het moment dat jij je die laatste vraag stelt, ben je toe aan een nieuwe upgrade van je spel met extra bonusmateriaal.

 

Op welk level zit je nu?

 

 

Hartelijke groet,

 

Ingrid Aaltink - Fidder

 

Studie Professional | Coach | Eigenaar

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0