Aantekeningen

 

Aantekeningen maken tijdens de les. Ik hoor je zeggen: “Ja duh, dat doe ik niet."

Jammer. Een gemiste kans zelfs, zou ik zeggen. Het kan je zomaar een volle punt meer opleveren.

 

Neem héél even de tijd dit door te lezen, want misschien overtuig ik je van het nut ervan. En het feit dat het je eigenlijk maar weinig moeite en tijd kost.

 

Neem een (klein) collegeblok mee naar elke les, speciaal voor je aantekeningen. Gebruik het vooral bij de zaakvakken en vakken waar je slecht voor staat. Leg je collegeblok open op een lege bladzijde en schrijf de dag en datum op. Daarna het vak, hoofdstuk en eventueel paragraafnummer. Gedurende de les heb jij je pen vast en schrijf je op wat de leerkracht aan extra informatie geeft. Dat kan natuurlijk iets zijn dat niet in het tekstboek staat, maar het kan ook aanvullende informatie zijn, zoals bijvoorbeeld een website. Bij de volgende les pak je weer een lege bladzijde en doe je hetzelfde. 

Op het moment dat de toets eraan komt, pak je het collegeblok erbij en scheur je alle bladzijden eruit die betrekking hebben op bijvoorbeeld het vak biologie. Je sorteert ze, legt ze op volgorde en niet ze aan elkaar vast. Dat doe je zo met alle vakken.

Tadaa, je extra aantekeningen zijn een soort van uittreksels geworden!

 

Deze neem je natuurlijk mee in je leerproces. Let goed op als het een voortgangstoets is en je naderhand nogmaals een toets of SE over dit hoofdstuk krijgt. Gooi je aantekeningen niet weg! Bewaar ze en vul het eventueel aan met wat je tijdens de toets niet wist. Schrijf dat op een apart vel en niet het er achteraan vast. Je bent zo hoe dan ook extra voorbereid. 

 

Tijdrovend? Ben je mal, je zit toch al in de klas! Het bevordert je oplettend vermogen én het verbetert je leerproces van het betreffende vak. 

 

Ik zie alleen maar voordelen, en jij?

 

Ingrid Aaltink - Fidder

 

Studie Professional/Coach/Eigenaar

huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

kenniseducatiecentrum.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0