Vakmanschap

 

“Ja, maar ik kan later ook gaan werken zonder school.”

“Dus je wil later een beunhaas worden?”

Moment stilte, en ze hebben door dat ik op het punt sta een preek te geven.

“Luister allemaal, en luister heel goed. Families gaan jullie later allemaal inhuren (als schilders). Dat betekent dat ze die zomer niet op vakantie kunnen. Dat ze jaren hebben gespaard om jullie te laten komen. En dan kom je daar en ga je rotzooien? Want dat is wat het is; je weet niets van ontvetten, hechting, de schuurladder, houtrot, corrosie, blazen.”

 

“Na een paar jaar gebeurt er dit: alles komt eraf en dan gaan ze je bellen. Sterker nog, ze gaan tegen al hun vriendjes, vriendinnetjes en familie zeggen hoe slecht je bent. De eerste drie jaar kan je rotzooien, daarna gaat niemand je meer bellen. Daar gaat je continuïteit.”

 

“In de tussentijd is je hele familie trots dat je zo handig bent. En ze willen je steunen. Dus ze gaan je werk geven. Na drie jaar komt ook daar al het verfwerk eraf. Dan gaan ook zij je wekelijks bellen. Dat is nog erger dan je moeder die tegen je zeurt.”

“Wat ik wil zeggen is: jullie worden vakmensen. Die moeten weten hoe het technisch in elkaar steekt. Jullie hebben gestudeerd. Dat onderscheid je straks van de beunhazen.”

“En daarnaast: ga niet dom lopen doen met andermans geld. Dat verdienen ze niet.”

 

De hele klas stil. Het kwartje valt.

Dan komen twee jongens binnen, een uur te laat. Ze zien het huiswerk en beginnen te zeuren.

Ik vraag rustig aan de rest van de klas: “Jongens, wie legt het ze even uit?” En nu beginnen ze weer door elkaar heen te praten. Over hoe je niet met andermans geld moet rotzooien. Dat we vakmensen zijn. En nog meer van dat soort mooie dingen.

 

Topdag.

LinkedIn: Jenny Li B ICT

 

Team Bouw en Wonen |

Coen Bosma en Nienke Steensma

 

Nee, deze heb ik niet zelf geschreven maar is met toestemming geplaatst. Altijd mooi als je zo in kunt spelen op een situatie in de klas en de leerlingen toekomstbeeld geeft op hun ontwikkeling.

 

Ingrid Aaltink-Fidder

 

Studie Professional/Coach/Eigenaar

Huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

Kenniseducatiecentrum.nl

 

 

Hartelijke groet,

 

Ingrid Aaltink - Fidder

 

Studie Professional | Coach | Eigenaar

Reactie schrijven

Commentaren: 0