Tja, wat nu ...

Tja, wat nu…

 

Je staat een onvoldoende voor een taal, of erger voor meerdere talen. Je zit in klas 1 of 2 of erger, een paar klassen hoger.

 

Tja…, ik wil niet vervelend zijn, maar bij de centrale examens moet je, op welk niveau je nu ook les hebt, best veel teksten lezen. Verschillende soorten teksten zoals: een reclametekst, nieuwsbericht of een (onderzoeks-)verhaal. Die tekst moet je begrijpen om er aansluitend vragen over te beantwoorden.

 

Gelukkig mag je een woordenboek meenemen, zodat jij woorden die je niet kent kunt opzoeken. Zo begrijp je alsnog in grote lijnen de tekst en kun je er hopelijk een goed antwoord op geven. Maar wat als je al structureel vanaf klas 1 achterloopt met je woordenschat en je kunt die vreemde taal niet lezen, dan krijg je tijd te kort op het examen. Want om elk woord op te zoeken in het woordenboek kost enorm veel tijd, tijd die je niet hebt.

 

Tja…, dat wil je niet op je examen.

 

Voor alle 1e- en 2e-klassers: zoek uit waarom het jou nog niet lukt om de woordjes, grammatica en zinnen te leren. Leer en oefen je wel (goed)? 

Probeer te ontdekken waar het niet goed gaat en probeer dat te veranderen, vanaf nu, nu het nog kan. Stilstaan is achteruit gaan. Zit je in een examenklas (1 of 2 jaar voor je examen) ook dan moet jij je dezelfde vraag stellen. 

 

Wat je zeker kan helpen, is om bijvoorbeeld bij Engelse series de ondertitels te veranderen in het Engels, wat je natuurlijk ook kunt doen met Duitse en Franse series. Lees mee met de ondertiteling, je hoort en je leest het!

 

Tja… en hiermee moet je het weer doen. Ook al is taal niet jouw ding, probeer de basis erin te krijgen.

 

Zit je in je examenjaar, dan betekent dat dat je vanaf half mei examen moet doen.

 

Tja… de tijd gaat hard.

 

Ingrid Aaltink-Fidder

Studie Professional/Coach/Eigenaar

 

Huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

Kenniseducatiecentrum.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0