(on)zeker

 

 

Het begint vaak in maart, na de 3de toetsweek. Als je tijdens deze toetsweek niet goed gescoord hebt, weet je als kind vaak niet goed meer wat te doen. En misschien is het al eerder begonnen. Je wordt onzeker en ziet op tegen de volgende toetsweek.

 

Waarom lukt het niet? Wat doe ik verkeerd? Je weet je geen raad, onderdrukt je gevoelens en steekt de spreekwoordelijke kop in het zand. Je vertoont wat we in de coachwereld vluchtgedrag noemen. Je kunt hier erg moe van worden, je bent stil en draait op je automatisch piloot. Je weet niet wat je anders moet doen, want je wilt je gevoelens niet onder ogen komen.

 

Natuurlijk kunt je ook vluchten in ander gedrag, door bijvoorbeeld intensief te gaan sporten. Alles om maar niet bezig te zijn met je echte probleem: je schoolresultaten en de eventuele gevolgen daarvan. Misschien weet jij al wat je ouders ervan gaan zeggen en daar heb jij geen zin in, het is toch nooit goed!

 

En nu? 

Ga op zoek naar veiligheid en vertrouwen! Vaak kom je dan toch uit bij je ouders of een ander naast familielid. Probeer je kansen in te schatten. Kijk naar mogelijkheden en breng je probleem in kaart. Wat is het gevolg als het niet lukt? En wat als het wel lukt? Door te kijken naar de problemen met een blik op kansen en mogelijkheden kom je vaak tot verrassende conclusies. Het houdt immers niet op als je niet overgaat. Er zijn diverse mogelijkheden. Jouw keuzes nu kunnen zorgen voor een wat meer relaxte periode, waardoor je je meer zeker van jezelf gaat voelen. Je werkt nu aan jouw toekomst en als daar een jaartje meer tijd in gaat zitten, is dat iets waar jij je niet druk over moet maken. Daar word je alleen maar onzeker van!

En dat is iets wat we zeker niet willen.

 

Ingrid Aaltink- Fidder

Studie Professional/Coach/Eigenaar

 

huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

kenniseducatiecentrum.nl

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0