Je bent nooit te oud ...

 

 

Wij zeggen het allemaal wel eens, terloops als we iets nieuws ontdekken, als we een situatie tegenkomen die we nog niet eerder hebben meegemaakt of bij iets wat niet eerder opgelost is op de voor ons bekende manier/wijze.

 

Maar er is meer! Want ja, je kunt ook als je wat ouder bent weer een studie oppakken. Tegenwoordig zijn er op elke mbo/hbo wel volwassenstudies. Overdag, maar ook in de avonden. En jij bent echt niet alleen hoor…

 

Het kan heel klein beginnen. Bijvoorbeeld een taal of een vaardigheid. Jaren geleden kwam er een opa (60) bij me die graag breuken wilde leren. Hij zag dat zijn kleinkind daar moeite mee had. Hij hoopte dat hij het nu, met wat uitleg, wel zou snappen en zijn kleinkind ermee kon helpen. We hebben een middagje samen gezeten met allemaal materialen en daarna heb ik hem naar huis gestuurd met de nodige materialen en linken van filmpjes. Deze trotste opa heeft na die middag zijn kleinzoon geholpen met zijn breuken en, wat minstens zo belangrijk is, eerlijk verteld dat hij er vroeger ook moeite mee had!

 

Hij kreeg de smaak te pakken, want hij heeft een volgende stap gezet en is op Engelse les gegaan. Hij is nu 67, met pensioen en nog lang niet uitgeleerd, want hij wilde nu wel leren golven.

 

Of het nu om een hobby gaat of om jouw (klein)kinderen beter te begrijpen en kunnen helpen, als je iets wilt leren, laat je dan niet tegenhouden. Er is veel mogelijk. Praat er eens over met iemand, zoek een maatje. Het hoeft niet groots, het mag ook klein. Kijk eens rond naar de mogelijkheden, zijn er proeflessen?

Sommige kwartjes vallen later en sommige kwartjes moet je er nu in stoppen om ze te laten vallen.

 

 

En het klopt: je bent nooit te oud…

 

Ingrid Aaltink

Studieprofessional/coach

kenniseducatiecentrum.nl

huiswerkbegeleidingnijverdal.nl

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0