Examen tips

 

 

De enige echte tip die ik je kan geven om je goed voor te bereiden op je examens is: maak proefexamens!

 

Maak ze tot je er kotsmisselijk van wordt en ze je neusgaten uit komen. Je leert niet alleen ontzettend veel van de vraagstelling, ook van het nakijken. Niet alleen over de manier van beantwoording maar ook welke antwoorden goed zijn. Zo zul je ontdekken dat, als er meerdere vragen worden gesteld, de examencommissie ook meerdere antwoorden verwacht. Leer hiervan! Let tijdens het nakijken op de manier waarop het antwoord gegeven wordt.

 

Daarnaast kom je er voor de exacte vakken, wiskunde, economie, scheikunde, natuurkunde enzovoort, achter welk onderdeel (of onderdelen) je nog niet goed beheerst. Je kunt díe stof dan voor jezelf herhalen door in het boek het juiste hoofdstuk en paragraaf erbij te pakken en het nogmaals goed door te nemen. Voor de zaakvakken geldt dit eigenlijk net zo. Tijdens het proefexamen kom je er bijvoorbeeld achter dat je data en gebeurtenissen uit de eerste wereldoorlog door elkaar haalt. Of dat je niet meer weet hoe het zat met mitose (biologie) of erosie (aardrijkskunde).

 

Door proefexamens te maken ga je op ontdekkingstocht naar datgene wat je nog niet beheerst. Dat is beter dan dat je nogmaals het hele boek doorneemt en ook ‘tijd verspilt’ aan dingen die je al kent. Erger nog, door opnieuw het boek door te lezen ga je bij elk onderwerp dat je kent denken dat je de stof beheerst. Dat is niet altijd zo en daarmee houd je jezelf voor de gek. Je kunt er maar op één manier achter komen of jij de stof beheerst en dat is?

 

Examens maken en nog meer examens maken! Want alleen als jij goed voorbereid bent ga je vol vertrouwen het examen in en is jouw slagingskans hoger.

 

Succes!

 

Ingrid Aaltink

Huiswerkbegeleiding Nijverdal

 

Kennis Educatie Centrum

Reactie schrijven

Commentaren: 0