Appen onderweg ...

 

Eind vorige week zag ik een filmpje, gemaakt door Interpolis met de titel ‘Mis Niks- Later als ik groot ben’. Het liedje bij de video is geschreven door singer-songwriter Danique.

Het filmpje heeft best de nodige impact en zorgt ervoor dat je er over wilt praten. Met jongeren, maar net zo goed met ouderen. Nadat ik het filmpje had bekeken ging ik bij mezelf te rade. Onderweg appen doe ik niet meer, ooit in het begin, jaren geleden, wel gedaan (ik beken schuld).

Wat ik nu nog wel eens doe, lopend, is onderweg reageren op een berichtje en dat ik dan gewoon doorloop. Lopend dus, ja. Maar misschien is het verstandig daar ook mee te stoppen. Je neemt immers niks waar van jouw omgeving, van andere weggebruikers, mensen die lopen, fietsen of autorijden.

We kunnen jongeren alleen besef meegeven van alle gevaren rondom, in dit geval, appen onderweg, als wij ook kritisch zijn in ons eigen app-gedrag onderweg. Pas dan maak je connectie en heb je echt iets om over te praten. Belerend jongeren blijven vertellen wat zij fout doen is ‘not done’ en kan zelfs een averechts effect hebben.

Heb begrip voor het feit dat de telefoon onderdeel uitmaakt van het leven van een jongere en bij hen (misschien) meer dan bij jou. En gebruik dan dit filmpje als een opstart voor een gesprek, neem de tijd. Bespreek de gevaarlijke situaties voor hen onderweg. Wat doet dit filmpje bij hen?

Maar bovenal: laat hen weten dat zij nog niet gemist kunnen worden. Er is nog zoveel toekomst, zoveel om voor te leven en er zijn nog zoveel mooie avonturen te beleven. Misschien brengt dit gesprek je wel meer dan je verwacht.

 

De link https://youtu.be/ErzU_8iTvyo is de uitgebreide versie met jongeren aan het woord over hun leven nu en de toekomst. Het duurt 4 minuten en 21 seconden.

 

 

Ingrid Aaltink

Studie Professional/Coach/Eigenaar

kenniseducatiecentrum.nl

huiswerkbegeledingnijverdal.nl

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0