De weg kwijt ...

  

Het lijkt soms een sprookje, geslaagd voor je HAVO en door naar het HBO. Je hebt een leuke opleiding, leert voor wat je wilt worden. Misschien ben je al voorbereid door een zus of broer die je voorging en weet je dat het op een vervolgopleiding heel anders gaat dan op het VO.

 

En toch valt het vaak best tegen. Je werkt in periodes van 8 weken met opdrachten, boeken lezen, deadlines, enzovoort . Elke periode moet je positief afsluiten en er is dus veel te doen; de druk is hoog. Dan kun je best naar hulp verlangen bij het (beter) plannen, structuur creëren in je leerproces en je taken. Zodat je echt kunt genieten van je studententijd.

 

Regelmatig ontvang ik studenten die echt even de weg kwijt zijn, omdat ze geen idee meer hebben waar ze zijn, wat er nog gedaan moet worden en hoe ze het weer op de rit krijgen. In 3 à 4 afspraken zet ik je weer op het juiste pad, mét allerlei tips om niet meer af te dwalen. En, misschien wel het belangrijkste, met een goede haalbare, dagelijkse planning. Overzichtelijk en met ruimte voor het studentenleven, sporten en eventueel een bijbaantje. Zodat jouw HBO tijd ook een mooie tijd wordt.

 

En ja… helaas is niet iedereen weer op het ‘juiste pad’ te krijgen. Soms dwaal je door het bos en vind je een andere uitdaging. Eén die geschikter is, op bijvoorbeeld het MBO, omdat het HAVO diploma al het uiterste van je heeft gevraagd. De rek en energie is er uit. Deze (af)dwaling naar het MBO is echt niet verkeerd, want van daaruit zijn er ook volop mogelijkheden.

 

“Sometimes, on the way to a dream you get lost and find a better one.”

 

En zo is het maar net. Zoek hulp wanneer je die nodig hebt, dwaal af als je zoekende bent!

 

Ingrid Aaltink-Fidder

 

Kennis Educatie Centrum

Huiswerkbegeleiding Nijverdal

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0