Die ene onvoldoende ...

 

 

Voortgangsgesprekken, daar neem ik altijd de tijd voor. Zeker zo aan het eind van het schooljaar. Hoe is het gegaan? Wat heb je geleerd? Hoe nu verder?

Een leerling die vorig jaar november bij ons kwam, had zijn cijfers mooi opgehaald en was uiteraard net als zijn ouders tevreden over wat hij had bereikt. De cijfers zijn stabiel en hij heeft naar zijn eigen zeggen hier veel geleerd. Hij weet nu te plannen en structuur te brengen in dagelijks leeronderdelen. Hij weet nu hoe hij ons online toets rooster moet gebruiken qua inplannen, verdelen en er naar handelen. Hij heeft er gemak van gehad, het was een leidraad door zijn toetsweek.

 

Voor mij voelde het meer als een eindgesprek, maar deze leerling had nog iets in petto voor mij. Hij had zijn ouders namelijk gevraagd of hij in september nog 3 maanden terug mocht komen. Heel fijn natuurlijk, maar waarom? Zijn antwoord was duidelijk: “Die ene onvoldoende die ik vorig jaar in het begin had heeft mijn hele jaar verpest.” Het kostte hem veel moeite en extra energie om die weg te werken, wat uiteindelijk op het laatst is gelukt. “Het leverde me stress op en ik denk dat ook mijn andere vakken er onder te lijden hadden,” voegt hij er nog aan toe.

 

Dat had hij buiten al onze tips dus ook geleerd; die ene onvoldoende (een 2) heeft hem het hele jaar flink parten gespeeld. “Ik wil straks een goede start maken, zodat ik daarna alleen verder kan met mooiere begincijfers dan afgelopen jaar.”

‘Die komt er wel’ denk ik met een grote glimlach.

 

En nu met de vakantie voor de deur is mijn tip aan iedereen en ook aan mijzelf: laad je batterij weer op. Gebruik alles wat je kunt en wat bij je past deze vakantieperiode ter ontspanning, dan kun je straks weer in alle rust beginnen.

Want een goed begin is inderdaad het halve werk.

 

Ingrid Aaltink

Kennis Educatie Centrum

 

Huiswerkbegeleiding Nijverdal

Reactie schrijven

Commentaren: 0