Ik wil het er niet over hebben ...

Ik wil het er niet over hebben!

 

Ik zit klaar met thee en een koekje als ze thuiskomt. Ik weet dat haar wat dwars zit en wil proberen haar te helpen. Nadat we de koetjes en de kalfjes hebben besproken, opper ik waar ik het met haar over wil hebben. “Ik wil het er niet over hebben!” is haar antwoord. “Precies,” zeg ik. “En juist daar wil ik het met je over hebben, over dat je het er niet over wilt hebben.”

 

Ze kijkt ze me verward aan. “Ik wil gewoon weten wat je er mee doet,” ga ik verder. “Kun jij er met iemand anders over praten of heb je dat al gedaan? Zet je het in een hoekje of zit het in een doos? Ik wil gewoon weten of je er iets mee doet, hoe je er mee omgaat. Zodat het niet aan je vreet. Ik wil weten wat het met je doet. Ik wil er niet met je over praten, hoor. Ik hoef echt niet alles te weten.”

Het is even stil en in deze stilte schenk ik onze glazen nog eens vol met thee.

“Mam, geen zorgen, het komt goed,” antwoordt ze. “Ik moet het een plekje geven en ja, ik heb er al met iemand anders (een vriendin) over gepraat.”

Ik zucht en zeg: “Dat is fijn om te horen en dat is alles wat ik wil weten.”

We nemen nog een slok thee en voor we het weten hebben we het er toch over. Het werd een fijn, openhartig en warm gesprek vol vertrouwen.

 

Dus ouders… neem de tijd voor dit soort gesprekken. Hoe klein of groot iets ook mag zijn. Als je merkt dat er iets is wat je kind/puber/jongvolwassene bezig houdt. Houdt de lijn open, zodat ze kunnen komen als het nodig is.

 

Ingrid Aaltink-Fidder

Kennis Educatie Centrum

 

Huiswerkbegeleiding Nijverdal

Reactie schrijven

Commentaren: 0