Vakantie huiswerk

Vakantie huiswerk

 

Elk jaar opnieuw vragen ouders mij of ik hun zoon/dochter extra huiswerk mee wil geven voor de vakantie. Ik vind dat lastig…

 

Als ik de ouders vraag of zij van hun werkgever extra werk hebben meegekregen voor de vakantie, kijken ze me meestal verbaasd aan. Het dekt niet helemaal de lading, maar zo zet ik ze wel even aan het denken. En is het echt nodig? Dat verschilt natuurlijk per kind.

 

Als ik de kinderen vraag of zij extra werk willen in de vakantie, kijken ze vaak naar hun ouders en weten niet hoe ze moeten reageren. De meeste kinderen zitten er namelijk niet op te wachten. Maar er zijn ook uitzonderingen! Kinderen die graag extra werk willen, omdat ze om een bepaalde reden een leersprong willen maken in de vakantieperiode. Die zeuren me de oren van het hoofd voor extra werk.

 

Aangezien ik graag oplossingsgericht werk, vind ik altijd wel een manier waar iedereen zich in kan vinden. Meestal de ‘gulden middenweg’. De tijd die je als gezin samen bent, wel of niet ‘op vakantie’, is geen tijd voor extra huiswerk. Sterker nog dat is ten strengste verboden. De meeste kinderen kijken me dan ondeugend en glimlachend aan. Maar tussendoor een paar opdrachtjes maken, bijvoorbeeld op een regenachtige dag, dat moet kunnen.

 

Of neem bijvoorbeeld de laatste week van de vakantie. Veel kinderen kunnen dan niet wachten om weer naar school te gaan. Ja, echt waar! Dat is bij uitstek een week om lekker weer in het schoolritme te komen en vast wat werk te doen.

 

Dit soort gesprekken sluit ik altijd af met de vraag: Weet jij wanneer je het meeste leert? Uh? Nee, dat weten ze niet. Tussen de vakantieavonturen door! Vakantie is één grote leerschool, waar je ook bent! Voor jong én oud!

 

Fijne vakantie!

 

Ingrid Aaltink

Huiswerkbegeleiding Nijverdal

Kennis Educatie Centrum

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0