Stay Safe, Your House

 

Mijn zoon en ik hebben vaak goede gesprekken. Met name onderweg als we samen ergens naar toe gaan. Hij vertelt graag over de diepe teksten van bepaalde rappers, waar ik nog nooit van gehoord heb. Hij moet met enige regelmaat naar de orthodontist in Holten en als het even kan ga ik mee. Zo ook deze vrijdag. Zodra we de auto instappen neemt hij met zijn telefoon de autoradio over en leidt het nummer in. Hij vertelt dat dit nummer hem raakte en gaat terug naar een gesprek dat we thuis in december voerden, na het persbericht over de lockdown.

 

We bespraken toen dat, hoe vervelend de lockdown ook is, wij er wel uitkomen, omdat we samen zijn. Nu vertelt hij dat dat niet voor iedereen die hij kent zo is. Die hebben geen gezin zoals het onze en dat vindt hij vervelend. Hij gunt diegene ook onze gezelligheid en openheid waarin we proberen de dingen te delen. We praten en luisteren naar het nummer.

 

Om de paar regels stopt hij het nummer en legt op een mooie manier uit hoe een kind het zat is om in zijn thuissituatie te zitten, dat de vader in het nummer de moeder steeds op haar kop geeft en haar keer op keer slaat. Uiteindelijk laat hij het nummer verder lopen en ook ik laat het gaan… de tranen lopen me over de wangen.

 

Wat een ellende en hoe mooi opgetekend in deze rap. Duidelijke taal over wat een kind ziet gebeuren en wat zijn enige voorbeeld is. Rapper Hopsin (Your House) is zich daarvan bewust en wil daaruit. Hij wil naar het huis van vrienden om daar te slapen omdat hij daar veilig is.

 

Een schrijnend verhaal, dat ook hier soms dichterbij is dan je zou willen. De woorden Stay Safe krijgen dan toch weer een andere betekenis.

 

Je kunt het nummer zien en beluisteren op www.youtube.com/watch?v=qOT60LuYHmA

 

 

Ingrid Aaltink
Kennis Educatie Centrum

Reactie schrijven

Commentaren: 0