Pittige Job voor Slob

 

 

Zaterdag 30 januari lees ik in Trouw een stuk over het centraal eindexamen. Of dat nog wel haalbaar is met al die uitgevallen lessen. Minister Slob moet vóór 15 februari beslissen of de examens wel of niet doorgaan. En als het doorgaat, komen er dan de nodige aanpassingen en welke?

 

Afschaffen van het centraal eindexamen betekent dat, net als vorig jaar, het schoolexamen bepalend is voor het al of niet slagen. Nog meer dan anders komt het dit jaar dan aan op discipline, doorzettingsvermogen en zelfkennis.

 

Natuurlijk zijn er zoals altijd voor- en tegenstanders van het wel of niet doorgaan van de examens. Voor nu, maar ook voor in de toekomst. Als de examens niet doorgaan duikt waarschijnlijk geen enkele leerling de komende maanden nog in zijn/haar boeken. Gelukkig zijn er leerlingen en docenten die overtuigd zijn dat zo’n centraal eindexamen juist nodig is om gedisciplineerd verder te leren.

 

We moeten ons beseffen dat jongeren, verspreid over de diverse vervolgopleidingen (MBO, HBO en Universiteit), ander kwaliteiten moeten laten zien om zich te ontwikkelen. Je bent dan gerichter bezig met het leren van een beroep en wie weet heb jij de stelling van Pythagoras helemaal niet nodig. Dan was het dus ook niet nodig om daarvoor te leren voor je Havo diploma. Maar ja, wat en hoe moeten we dan wél meten op het voortgezet onderwijs? Of al eerder, op de basisschool?

 

Al vele jaren staat het schoolsysteem zoals het nu is onder druk. Passend onderwijs is daar een voorbeeld van. Het moet anders, het moet flexibeler. Is dan nu de tijd gekomen het onderwijs en de daarbij behorende examens flexibeler in te richten?

 

Op dit moment zou ik niet graag in de schoenen willen staan van minister Slob.

 

 

Het is een hele job!

Reactie schrijven

Commentaren: 0