75 jaar Vrijheid

75 jaar Vrijheid!

 

Afgelopen zomer waren we in Normandië, Frankrijk. Daar waren ze toen al druk bezig met 75 jaar vrijheid. Wij zijn daar met de kinderen (20 & 18 jaar) naar het Overlord Museum in Colleville-sur-Mer geweest. Een van de vele oorlogsmusea in Frankrijk, een bijzondere en zeker een aanrader.

 

‘Operatie Overlord’ was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Het was het begin van de bevrijding van West-Europa. Zelf schrok ik van de rol van Frankrijk in die tijd. Die had ik veel te klein ingeschat. Het bleek immens groot! Ongelofelijk wat de impact was op heel Noord Frankrijk, de bevolking, alles. Ik was emotioneel, sprakeloos. Verzwaard in alles, het overviel me enorm. Dit had ik ook tijdens mijn eerste bezoek aan Westerbork.

 

Nu nog steeds vraag ik me af hoe ik de bevrijding zo fout heb ingeschat. ‘Ergens in Normandië kwam men aan land en is men omhoog getrokken om de ons te bevrijden’.

Mijn kinderen begrepen toen niet goed waar ik ‘emotioneel last van had’. “Het is je nu toch duidelijk mam?” zeiden ze. Ja, dat klopt. Het is me nu duidelijk, die vakantie heeft mij nieuwe inzichten gegeven, waar ik blij en dankbaar voor ben.

 

Zo weet ik nu dat het belangrijk is regelmatig het nieuws te volgen en als ik ergens iets van vind, het nieuws van twee kanten te bekijken. Me er in te verdiepen, voor ik kan (ver-/be-)oordelen. Een les die ik zal blijven delen. En daarom hoop ik dat alle aankomende activiteiten iedereen veel meer inzicht en besef geeft. Oorlog dat wil echt niemand meer…

 

Weet je verleden, dat is belangrijk voor je toekomst! Ontwikkel jezelf in vrijheid!

 

Ingrid Aaltink

 

Kennis Educatie Centrum

Reactie schrijven

Commentaren: 0