Pubers en verkeer

Pubers en verkeer.

Maandag 26 augustus starten de scholen weer en zijn schoolgaande kinderen in het verkeer. Tuurlijk wordt er gelet op de allerkleinste,  maar ik wil het nu even hebben over de Pubers. Ergernis nummer zoveel voor veel weggebruikers.

Ze fietsen met z’n drieën naast elkaar en slingeren over de weg. Pubers (tieners) kunnen snelheid en gevaar lastig inschatten. Pubers denken veel na onderweg op de fiets (pas op met de eenzame puberfietser) en is net als wij volwassenen vaak in gedachten. Wij als volwassenen weten ook dat we het verkeer in de gaten moeten houden. Pubers zijn nog niet zover om echt vooruit te denken en de juiste beslissingen te nemen in het verkeer, ze zijn nog speels en hebben zoiets van het komt wel goed.

Tot hun 24 ste is het een beetje behelpen, want dan pas zijn de verschillende vaardigheden voldoende ontwikkelt en dan pas spreken wij van jong volwassenen. Het puberbrein is eigenlijk nog niet helemaal klaar voor al die drukte in het verkeer. Uitzonderingen daargelaten.

Wij als volwassen moeten natuurlijk het goede voorbeeld geven, want net als dat pubers en hun smartphone in het verkeer is het ook voor ons lastig om dat ding uit het verkeer te houden. Toch even kijken op het appje wat binnen is gekomen. Herkenbaar?

Bij verkeersongevallen zijn 5% jongeren betrokken. Het gaat vaakst fout in de ochtendspits (7-9 uur) en de middagspits (14-16 uur) precies het begin en einde van de schooldag. Bron: onderzoek STAR i.s.m. politie (2017)

Loop, fiets eens de route mee naar school benoem de gevaarlijk punten.  Tip aan iedere aanstaande (jong)volwassene, met 1 oordopje (bij voorkeur rechts)  kun je èn je muziek horen èn het verkeer. En het verkeer horen is super belangrijk!

Dus houd rekening met elkaar, wees niet te streng, does lief!

 

Ingrid Aaltink

Reactie schrijven

Commentaren: 0