Mijn Opa Fidder!

 

Mijn Opa Fidder!

Iedereen die onze familie kent weet dat we het vaak over oma Fidder hebben. Zij is 97 ½ geworden en tot het laatst toe best helder. Zeker de laatste maanden hebben we tranen met tuiten om en met haar gelachen.

Maar mijn opa was ook een bijzondere persoonlijkheid. Soms wat streng maar rechtvaardig en helaas veel te vroeg overleden. Hij nam me mee naar de markt en vertelde mooie verhalen.

Toen ik 6 jaar was kreeg ik van hem mijn poëzie album terug met denk ik zijn zelf geschreven gedichtje. Eigenlijk is het een advies waar ik als 6 jarige absoluut niks mee kon. Sterker nog, ik vond mijn opa gewoon niet meer zo leuk door dat stomme verhaaltje wat ik niet snapte.

Nu (al eerder hoor) weet ik het dichterlijk advies steeds beter te waarderen en in de tijd te zetten. Sterker nog dit advies geef ik ook door aan mijn kinderen maar ook aan anderen. Laats in de pauze bij de huiswerkbegeleiding kwam er weer eens iets ter sprake waardoor ik aan dit dichterlijk advies van mijn opa moest denken, de leerlingen benoemde een voorval maar niemand wist precies hoe of wat.

Ik heb hen geattendeerd op het gedichtje van mijn Opa en heb het hun voorgelezen.

 

De mensen zeggen:

Het is zwart of ’t is wit.

Maar kijk goed uit, hoe of het zit;

Want de één zegt dit en ‘d andere weer dat.

Vaak is het niks, maar soms is het wat.

Als de één zegt onder en een ander zegt boven.

Wees dan niet zo dom het zomaar te geloven.

Onderzoek zelf dan die dingen en dat zal je leren.

Dat alles lang niet waar is wat de mensen beweren.

Dus meid je ogen open en je hoofd steeds koel

Dan begrijp je ook zeker wel wat ik bedoel!

                                                                                             Opa Fidder

 

Dus onderzoek ze, vertel geen dingen in de wereld die er niet hoeven te zijn.

Ingrid Aaltink

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0