Regelweken

 

De scholen zijn weer begonnen en we proberen allemaal weer in een ritme te komen. Voor volwassen loopt zo'n gewenning vaak soepel. Voor kinderen kan het wel wat langer duren.

Bij de geboorte van je kind weet je dat er regeldagen zijn zo rond de 9 á 10e dag, 3 á 4 weken, 3 maanden en 6 maanden, ook wel bekend als groeispurten.

Gek genoeg denk ik altijd aan die regeldagen en noem ze regelweken naarmate een kind ouder wordt en op weg naar weer een nieuwe stap in zijn/haar leven.

Wennen op school is niet alleen weer wennen aan de dagelijks ritme van op tijd eruit aankleden enz. maar ook wennen aan een nieuwe klas, leerkracht, een ander lokaal een andere school.

Kortom er gebeurt ontzettend veel in de eerste weken van een nieuw schooljaar. Op zoek naar je eigen identiteit in de klas op zoek naar vrienden, vriendinnen (plaatsbepaling).

De meeste kinderen vertellen direct uit school honderduit over wat ze hebben gedaan en hoe hun dag verlopen is. Dat is natuurlijk geweldig, maar vertellen ze alles?

Als ouder kun je het beste je kind gewoon even laten gaan, hulp aanbieden wanneer er naar gevraagd wordt.

Er zijn nu eenmaal dingen die een kind zelf op moet lossen of geef de tip kijk het nog even aan. Na 3 á 4 weken (regeldagen) gewoon eens op een moment wanneer jij ook tijd hebt vragen, hoe gaat het op school?

Kun je een beetje wennen?

Heb je een leuke klas?

Belangrijk is dat je begrip toont voor de niet leuke dingen die je kind benoemt. Onthoud ook deze dingen en vraag na 3 maanden (regeldag vanaf 1e schooldag) nogmaals aan je kind naar de ervaringen de leuke en niet leuke dingen. Soms lossen de niet leuke dingen vanzelf op.

Wat ik alle kinderen en soms ook volwassenen altijd meegeef is, dat iedereen een eerste dag/week heeft, dat iedereen op zoek moet naar zijn/haar plekje in de klas.

Een ieder heeft een eigen tempo, een eigen ritme, zijn/haar eigen regelweken.

En voor je het weet hebben ze weer een groeispurt gemaakt.

 

Ingrid Aaltink

Reactie schrijven

Commentaren: 0