Hooggevoelig & Strong willed kinderen

Geregeld hoor je over ‘Hooggevoeligheid’. Minder bekend is ‘Strong-willed’ (sterke wil) en laat staan ‘Hooggevoelig & Strong-willed’. En laat nu net dat laatste voor flink wat vuurwerk zorgen…

 

Strong-willed

 

Stel je voor…

Je weet heel goed wat je wil, precies hoe je het wil en wanneer je het wil.

Je hebt veel vrijheid nodig en wil graag dingen zelf beslissen en doen.

En dat allemaal in het lijfje van een kind. Dat is de Strong-willed kant.

 

Later als je volwassen bent komen die eigenschappen natuurlijk heel goed van pas, want goed weten wat je wil, opkomen voor jezelf en gaan voor je passies wordt bewonderd en beloond. Maar bij een kind kijken we hier dikwijls heel anders tegenaan. Van een kind wordt verwacht dat het gehoorzaamt is en zich aanpast, toch?

En dat is net waar dat vuurwerk ontstaan, want Strong-willed kinderen zijn allergisch voor 'moeten' en ‘Ik ben de baas’. De weerstand die dat opwekt resulteert vaak in heftige discussies en/of driftbuien of ‘Nee, nee en nog eens nee, jij bent mijn baas niet'-reacties… vuurwerk dus!

 

Hooggevoelig

 

Tegelijkertijd is zo’n Strong-willed kind ontzettend gevoelig voor bv. spanningen. Er is een zachte lieve kant die schrikt als er een (klein) conflict ontstaat en die eigenlijk het liefst alles helemaal goed wil doen, voor iedereen en altijd.

Het Hooggevoelige maakt dat het kind heel goed de verwachtingen van de mensen in zijn omgeving aanvoelt. In het binnenste van een HG&SW kind is dan ook vaak een hele strijd gaande: de innerlijke wil (Strong-willed) wil vol gas vooruit, lekker zijn eigen zin doen. En het innerlijke gevoel (Hooggevoelig) gaat op de rem staan, om mama of de juf niet tegen de haren in te strijken.

Als er dan toch heibel van komt, met een boze volwassene als gevolg, dan zal je zelden zien hoeveel verdriet dat het kind doet. Integendeel: een en al stoerheid en een grote bek terug. Want dat hoort eenmaal bij zo'n temperamentvol kind. 

 

Mooi

 

Het zijn kinderen met mooie eigenschappen, een levendige fantasie en een eerlijkheid die confronterend kan zijn voor hun omgeving. Het is daarnaast niet ongebruikelijk dat ze als ‘lastig’ ervaren worden of ‘slecht opgevoed’. En dat voelen ze maar al te goed aan. Dat ze 'anders' zijn, dat hun gedrag veroordeeld wordt en dat ze zich schuldig voelen over wat ze nu weer hebben uitgespookt. 

Wat bij ons werkte, was ons in de eerste plaats bewust worden van hoe het spannings-mechanisme bij deze kinderen werkt. En dan gaan erkennen: de innerlijke strijd waar ze dagelijks mee worstelen serieus nemen. Dat is heel wat anders dan snappen wat ze willen en akkoord gaan met hoe ze zich, soms op een wat onhandig manier, uiten. Het gaat over aanvoelen en meevoelen.

 

Ouders

 

Hooggevoelig & Strong-willed kinderen leveren dus een hele strijd. Met zichzelf en met hun omgeving. 

De ouders van deze kinderen voeren een vergelijkbare strijd. Het leren begrijpen en aanvoelen van de wil EN de gevoeligheid van hun kind (en vaak ook van zichzelf). Het constant af moeten stemmen op en aan moeten passen aan de omgeving. En het altijd maar moeten uitleggen van het gedrag van hun kind… Om moe van te worden.

En dat is nu net wat veel ouders van Hooggevoelig & Strong-willed kinderen ook zijn… MOE.

 

Inzicht

 

Wat mooi is het dat je inzicht in dit systeem kan krijgen.

Hierdoor ontstaat er meer begrip, minder strijd en daardoor meer plezier en ,niet geheel onbelangrijk, een veilig gevoel voor zowel ouder als kind.

Tijdens deze informatie avond laat ik, aan de hand van het systeem van de Innerlijke Familie (Arienne Klijn), zien welke behoeftes Hooggevoelig & Strong-willed kinderen hebben en hoe je daar op af kan stemmen. Daarnaast zal ik alvast een tipje van de sluier oplichten en je al wat tools uit de oudercursus meegeven om emotionele uitbarstingen en driftbuien te voorkomen.

 

Investering € 12,50 inclusief koffie/thee en hand-out